Çene/Yüz Kırıkları

Çene kırıkları nasıl oluşur ve çene kırığı tedavisi nasıl yapılmalıdır?

Çene kırıkları, ağır darbe sonucu oluşan kırıklarıdır. Tedavisi mümkündür ve hiç zaman kaybedilmeden çene cerrahına başvurulmaldır. Hastanın kırık öncesi durumunda dönebilmesi için, kırık parçalar eski yerine getirilir, hizalanır ve kaynaşması için teller, plak, vida, protez veya splintler kullanılarak istenilen konumda sabitlenir.

Çene kırığı tedavisinden sonraki süreçler nelerdir?

Çene kırıkları genellikle 6-8 hafta içerisinde iyileşir. Sürecin doğru ilerlemesi için  aşşağıdaki hususlara dikkat edilmesi çok önemlidir.

İlaç kullanımı

Çene cerrahı bu süreçte kullanılmak üzere çeşitli ilaçlar verebilir. Antibiyotik ve ağrı kesici türevi ilaçlar, hekimin önerdiği şekilde düzenli olarak kullanılmalıdır.

Diyet

İyileşme döneminde hastanın çiğneme yapmaması gerekli. Bu süreçte genellikle sıvı ve yumuşak gıdalar tüketilmelidir. Aksi taktirde vida ve plaklarda gevşeme olacaktır.

Evde bakım

  • Ağız Hijyeni

İyileşme sürecinde ağız bakımı büyük önem taşır çene cerrahının uygun gördüğü sürede, tellerin etrafı yumuşak fırça ile zedelememeye dikkat edilerek temizlenir ve gargara kullanılır.

  • Şişlik

Şişliği azaltmak için, cerrahi operasyon sırasında ilk 24 saate, buz torbası 10 dakika tutulup, 10 dakika çekilir. İlk 4-7 günden sonra şişlik inmeye başlar, şayet şişlikte artma oluyorsa bu durum enfeksiyon habercisi olabilir.

  • Kesi Yerinin Bakımı

İnzisyonun (kesi yerinin) bakımı hem enfeksiyon kontrolü hemde iz kalmaması açısından önemlidir. Dikişler ağız içinde ise bu bölgenin hafifçe fırçalanması, antiseptik ağız gargaralarının kullanılması gerekir. Ağız dışındaki dikişler de ise yara üzerine konan bandaj, dikişler alınana kadar çıkartılmamalı, dikişler alındıktan sonra kesinin olduğu bölge sabunlu su veya  peroksitle temizlenmeli, topikal antibiyotik uygulanmalıdır. Ameliyat sonrasındaki 6 ay boyunca güneşten uzak durmak, zorunluluk haline yara üzerine koruyucu sürüp, şapka ile güneşten korunmak gerekir.

  • Aktivite

Ameliyat esnasında yapılan genel anesteziden dolayı ilk 24 saat dikkat gerektirecektir işlerden uzak durulmalıdır. Tedavi bitimine kadar alkol kullanılmamalıdır.

Teller ve Braketler

Tedavide çok önemli olan teller, zamanla gevşeyebilir. Aşırı gevşeme durumunda çene cerrahının müdahalesi gerekir. Bazen teller yanağı ve diş tellerini rahatsız edebilir. Böyle bir durumda, çene hekiminin verdiği mum, teller üzerine sürülür. Tellerin kırılması yada yerinden çıkması mümkün olmamakla beraber, olası bir durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Tellerin kasten kesilip çıkarılması, enfeksiyona ve hatalı kemik kaynamasına sebep olur.

Acil Durumlar

Kusma durumu olduğunda kesinlikle endişelenmemelidir. Sadece sıvı gıda ile beslenmesinden dolayı, çıkacak olanda sıvı olacağı için panik yapmaya gerek yoktur. Kusma hissi geldiğinde aşağıya doğru eyilip sıvının çıkması sağlanmalıdır. Çok zorlanırsa teller kesilebilir ama en kısa sürede doktorla bağlantıya geçilmelidir. Nefes almada güçlük çekme, sürekli mide bulantısı, yüksek ateş gibi durumlarda  çene cerrahına haber verilmelidir.