Gömülü 20 Yaş Dişleri

20 yaş dişi nedir?

20 yaş dişleri 17-26 yaşları arasında sürmesi gereken 3. büyük azı dişleridir. Ağzımızda en son süren yirmi yaş dişleridir. Bazı durumlarda yirmi yaş dişleri oluştukları halde sürme problemleri oluşturabilirler. Çenede yer olmaması veya çeşitli nedenlerle yirmi yaş dişleri gömülü durumda kalabilir.

20 yaş dişleri hangi durumlarda ve ne zaman çekilmelidir?

20 yaş dişleri bazı durumlarda çenedeki yer darlığı sebebiyle çıkamazlar. Tam olarak gömülü (hem diş eti hem çene kemiği altında kalan ağızda hiç görülmeyecek şekilde) kalabildikleri gibi diş etinin altında yarı gömülü kalarak ağız ortamıyla ilişkili hale gelebilirler. Yirmi yaş dişi doğru pozisyonda sürerse veya çevre dokulara zarar vermiyorsa çekilmesine gerek duyulmaz. Ancak çene kemiğine kaynaşmış ve yanlış pozisyonda konumlanmış bir yirmi yaş dişinin ileride büyük problemler oluşturabileceği unutulmamalıdır. Çürükse çekilmelidir. Tükürük, bakteri veya gıda parçaları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikir ve yirmilik dişte çürük oluşumuna zemin hazırlar.

Diş eti hastalığı, yirmi yaş dişi için tehdit oluşturur. Kısmen süren yirmilik dişin, diş etinde bakteri ve yiyecek artıklarından ötürü enfeksiyonun oluşması muhtemeldir. Diş eti hastalıklarından ötürü zamanla ağız kokusu, ağrı ve ödem gibi çeşitli problemler oluşabilir. Bu durumda diş etinden çıktıkları bölgede gıdaların sıkışmasına ve birikmesine yol açarak enfeksiyona neden olurlar. 20 yaş dişinin çevresindeki diş etinde şişlik ve kızarıklık, boyuna ve kulağa yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinin şişmesi, ağız açma ve yutkunma sırasında ağrıya neden olmaktadır.

Tam gömülü 20 yaş dişleri ise önündeki dişleri sıkıştırabilir, dişlerde çapraşıklık (eğrilik) yaratabilirler. Ayrıca komşu dişe baskı yaparak bu dişin çürümesine neden olabilirler. Uzun yıllar fark edilmeyen gömülü 20 yaş dişleri çene içerisinde büyük boyutlara ulaşan kistlere neden olarak ciddi sorunlara yol açabilirler. 20 yaş dişlerinin çekimi çene cerrahları tarafından yapılmalıdır.

Başka dişler de gömülü kalabilir mi?

20 yaş dişleri dışında bazen köpek dişleri ve küçük azı dişleri de gömülü kalabilirler. Tellerle yerlerine getirilemeyecek durumda oldukları anlaşıldığında, operasyonla çekilmeleri gerekir.

Operasyon sonrası ağız bakımı ve beslenme nasıl olmalı?

Çekim sonrasındaki ilk gün tükürme, diş fırçalama, şiddetli çalkalama, pipet kullanma veya gargara yapılmamalıdır. İlk iki gün ılık ve yumuşak besinler tüketilerek, besin tüketimi ve diş fırçalamanın ardından doktor tarafından önerilen antiseptik gargaralar kullanılmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar ve eğer önerildiyse antibiyotik düzenli kullanılmalıdır. Bu süreçte ilk 48 saat sigara içilmemelidir.

20 yaş diş çekimi sonrası çok ağrı olur mu?

Hızlı ve yeterli yapılan cerrahiyi takiben fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı hafif ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır.

Çekim sonrası yüzüm çok şişer mi?

Yanaktaki ödem dişin durumuna göre ve kişiden kişiye çok değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk kompres yapılmalıdır. Hafif şişlik olması normaldir.