Çene Kistleri

Çene kisti cerrahisi nedir?

Ağız içinde her hangi bir yerde odontojenik (diş kaynaklı) kistler oluşur. Ağrı ve şişliğe sebep olarak hasta tarafından fark edilir veya hiç fark edilmeden  oldukça büyük boyutlara ulaşabilir. Çene kistinin bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre tedavi yöntemleri farklılıklar gösterse de ağız ve diş cerrahları tarafından alınmaları gerekir.

Çene kisti cerrahisi nasıldır? Uyutularak yapılamaz mı?

Yapılan muayenede kistle ilişkisi olduğu  saptanan dişlere öncelikle kanal tedavisi yapılır. Kistin olduğu bölgede diş eti anestezik jellerle uyuşturulduktan sonra  yine son derece ağrısız bir şekilde dijital anesteziyle uyuşturulur. Kiste ulaşmanın en kolay olduğu yerden  diş eti kaldırılır ve mümkün olan en az miktarda kemik kaldırılarak kiste ulaşılır. Tüm sınırlardan temizlenerek dikişkerle kapatılır ve kalan sağlıklı kemik iyileşmeye bırakılır. Kist daha önce iltihaplanmamışsa kemik toz konularak  daha hızlı iyileşmesi sağlanır. Alınan parçanın ise patoloji laboratuvarında incelenmesi gerekir.

Çok büyük boyutlu olduğu saptanan çene kistlerinin genel anestezi altında alınması gerekir. Muayene esnasında doktorumuz işlemin nasıl yapılacağına karar verir.

Çene kistleri ne tür sorunlara yol açar? Alınmadan bırakılsa olmaz mı?

Odontojenik  kesitler genellikle iyi huylu yavaş büyüyen  oluşumlardır ancak zamanında müdahale edilmediği taktirde  çok büyük boyutlara ulaşıp sinüs, burun boşluğu, sinir gibi normal anatomik boşluklara zarar verebilir veya malignite bulguları gösterebilir (kötü huylu tümörlere dünüşüm görülebilir).

Çene kistlerinin operasyonu ağrılı bir işlem midir?

Kist operasyonunun diş çekimi, implant gibi işlemlerden bir farkı yoktur. Etkili ve yeterli bir anesteziyle ağrısız bir şekilde yapılır. Sonrasında aynı diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi doktorunuz tarafından önerilen antibiyotik, ağrı kesici ilaçlar ve antiseptik  gargaralar kullanılır. Sık kullanılan kontrollerle rahat bir iyileşme süreci geçirilir.